עמוד ראשי » קנאביס » רפורמת הקנאביס

רפורמת הקנאביס: על הרפורמה ששינתה את חלוקת הקנאביס הרפואי

במאי 2019 נפל דבר בישראל – כחלק ממאמציה של המדינה להסדיר את שוק הקנאביס, היא הכריזה על רפורמת הקנאביס הכוללת שינוי מאסיבי בתחום הגידול, השיווק, הפיקוח וההפצה של הקנאביס הרפואי במדינה. עם זאת, גם הבכירים ביותר במשרד הבריאות לא ידעו מה הם הולכים לחולל, וכמה נזק הרפורמה שלהם הולכת לגרום.
במאמר זה נספר לכם על הרפורמה בקנאביס הרפואי, מיהם הנפגעים ממנה, כיצד החולים קיבלו קנאביס רפואי לפני כניסתה של הרפורמה ואיך זה השתנה היום, ונסיים ב-מה אפשר לעשות?

אילו חולים בישראל מקבלים קנאביס רפואי?

בישראל, לפי ההערכות, יש כמה עשרות אלפי מטופלי קנאביס רפואי שקיבלו רישיון מהמדינה בעקבות הזדקקותם לצמח הרפואי, בין אם עבור הקלה בכאביהם, פוסט טראומה, או עזרה בשינה, ובין אם עבור טיפול במחלתם (במקרה של מחלה הכוללת פרכוסים, להם הקנאביס הרפואי הוכח במקרים רבים כמועיל). לכן, יש כמה עשרות אלפי אנשים שמצבם הורע משמעותית מאז כניסת הרפורמה לתוקף, אם באמצעות הקשיים הרבים בהשגת התרופה או במחיר הגבוהה שצריך לשלם על מנת לקבל את אותה תרופה בדיוק.

המצב בעבר

לפני כניסת הרפורמה לתוקף, קבלת הקנאביס הרפואי הייתה פשוטה יחסית – אחרי הוצאת הרישיון, שגם הוצאתו כוללת קשיים רבים, כמו הגעה למרפאת כאב וניסיון של תרופות רבות ללא הצלחה עד לקבלת האישור, יכלו החולים להגיע לאחת ממגדלות הקנאביס הרפואי המורשות בישראל כמו  פארמוקן ולקבל ייעוץ בקבלת סוג הצמח הרלוונטי ולקבל ישירות מהמגדל את הקנאביס הרפואי.
גם המחיר היה קבוע לפני מהפכת הקנאביס הרפואי – בימים שלפני המהפכה כל חולה שילם 370 שקלים בלבד ויכל לקבל את כל מנת הקנאביס הרפואי אותו הוא צרך, בין אם מדובר בכמויות גדולות או בגרמים בודדים. ההיגיון מאחורי התמחור הזהה היה לפי העובדה שזוהי תרופה המשמשת את החולים – וכל אחד זקוק למנה אחרת על מנת להירפא. אלו שזקוקים למעט חומר מממנים את אלו שזקוקים להרבה, ובכך מושג שוויון.

עיקרי הרפורמה

רפורמת הקנאביס הרפואי שינתה באופן דרסטי את אופי קבלת הקנאביס לחולים הזקוקים לו. לפני הכל, משרד הבריאות אימץ תקן איכות (הנקרא IMC-GMP), ודרש מכל מגדלות הקנאביס הרפואי להיצמד לו, על מנת לוודא שהקנאביס המשווק איכותי ועומד בתקנים. לאחר מכן איפשר משרד הבריאות לייצא את הקנאביס הרפואי (מהלך שבינתיים נתקע), תמורת השינוי בהפצת הקנאביס לחולים בישראל – מעתה במקום שהחולים ירכשו ישירות מהמגדלים, משרד הבריאות דרש להעביר את השיווק לבתי מרקחת מורשים.
למעבר לתקן איכות IMC-GMP של משרד הבריאות>>
בנוסף לכך, משרד הבריאות קבע טבלה לפי החומרים הפעילים הנמצאים בצמחים, ובעת מתן הרישיון קבע לכל חולה כמה קנאביס הוא צריך לקבל, ואת סוג החומר הפעיל שהוא זקוק לו. דבר זה פגע בחולים רבים – זן הצמח לעיתים עלול להיות קריטי להשפעה מיטבית על החולה, וחולים רבים קיבלו קנאביס רפואי שרק דומה בכמות החומר הפעיל לזה שהם רגילים לו, אך לעיתים הייתה השפעה אחרת לחלוטין על החולים משום שהם לא קיבלו את זן הקנאביס לו הם זקוקים.
המעבר לבתי מרקחת פרטיים, בשילוב של בעיות אצל מספר מגדלים, הפך את הקנאביס הרפואי לכמעט בלתי ניתן להשגה – בתי מרקחת רבים דיווחו ומדווחים על חוסר בתרופה, ואיכותה ירד מאוד – כך ששמענו שמספר משתמשי קנאביס רפואי קיבלו צמחים עם עובש, שכמובן אסורים בשימוש ומסוכנים לבריאות.
בנוסף לעניין הזנים עצמם, גם התמחור השתנה – במקום תמחור אחיד לכל החולים, הקנאביס עבר "קפיטליזציה" והפך נתון לשוק חופשי. כך במקום לשלם 370 שקלים באופן אחיד על התרופה, יש חולים שנדרשים לשלם היום אלפי שקלים כדי לקבל את אותה תרופה, אך לא מותאמת אישית להם ובאיכות ירודה.

התגובות בישראל ובעולם לרפורמת הקנאביס

בעולם הרפורמה הזו הוכתרה כ"הצלחה", עד כדי כך שיובל לנדשפט, מנהל היק"ר, היחידה במשרד הבריאות שאחראית לקנאביס הרפואי, יצא לסיבוב הרצאות ברחבי העולם כדי לספר על נפלאות הרפורמה.
וכאן בארץ? החולים שזועקים לשמיים על העוול שנגרם להם לא מפסיקים להפגין ולמחות, ובערוצי התקשורת ישנם לא מעט סיפורים של חולי סרטן, פיברומיאלגיה, פוסט טראומה ועוד, שלא מצליחים להשיג את התרופה שלהם או נאלצים לקנות אותה בשוק השחור.

חזרה למעלה דילוג לתוכן