עמוד ראשי » שאלות ותשובות

שאלות ותשובות

מהו קנאביס רפואי?

צמח הקנאביס ידוע ומוכר בעולם לטיפול רפואי במגוון מצבים ומחלות מעל ל-5000 שנה. בשנת 1963, הצליח צוות ישראלי בראשותו של פרופ’ רפאל משולם, לבודד מרכיב מרכזי פעיל בצמח, ה-THC . התגלית הביאה גם לגילויה של מערכת תהליכים ביוכימיים, הגנתיים במוח (קולטני קנבינואידים), אשר לא נודעה קודם לכן ופתחה לראשונה את השער לגל רחב של מחקרים מדעיים ברחבי העולם.

ה-THC ושאר המרכיבים הקנבינואידים משפיעים על מספר רב של מערכות ביוכימיות בגוף, לרבות מנגנונים הקשורים למערכת העצבים המרכזית. למעשה כאשר חולה מעשן קנאביס, מגיעים ה-THC ושאר המרכיבים אל המוח ואל תאי מערכת העצבים, שם הם מתחברים אל קולטני הקנבינואידים ואלה מגיבים בסדרה של פעולות וגירויים החיוניים לתפקודו התקין של הגוף.

מחקרים מבוססי עובדות רבים שנעשו בישראל ובעולם מוכיחים באופן חד משמעי כי הקנאביס הרפואי מקל ומשפר משמעותית את איכות החיים של חולים רבים ומאפשר להפחית במינונים של תרופות קשות, ממכרות ולאו דווקא יעילות, המטפלות בתסמינים אלו. בשימוש נכון ובהתוויה רפואית הולמת, זוכים המטופלים בהקלה משמעותית והפחתת הסבל והכאב שהוא מנת חלקם ובמקרים מסוימים – גם לריפוי ממשי של המחלה.

מה המשמעות של הקטגוריות השונות של קנאביס רפואי הנמצאות בשוק?

משרד הבריאות מחלק את המוצרים השונים הקיימים בישראל לפי טבלת T/C אשר מייצגים את הקנבינואידים THC ו-CBD, מפאת היותם הקנבינואידים הנחקרים ביותר. קיימת סדרה של מוצרים במינונים שונים של הקנבינואידים THC ו-CBD. הרופא המטפל מציין ברשיון לקנאביס רפואי את הקטגוריה הייעודית שייקבל המטופל ורק אותה רשאי המטופל לקבל.

מה המשמעות של הQR- שמופיע על האריזות?

על כל אריזות הקנאביס הרפואי בישראל מופיע קוד המאפשר סריקה וגישה אל אתר החברה המייצרת את הקנאביס הרפואי ובו תוצאות של בדיקות המעבדה שנעשו על האצווה כך שלצרכן יש מידע מלא על איכות התרופה שהוא צורך.

מחירי מוצרי הקנאביס הרפואי משתנים בהתאם לקטגוריה שלהם, הזן, התצורה והחברה המשווקת אותם. קנאביס רפואי משווק בשקית תפרחות קנאביס של 10 גרם, בחבילת סיגריות מגולגלות, או בבקבוק שמן אשר מוצה מקנאביס רפואי.

איך משתמשים בקנאביס רפואי?

ישנן דרכים שונות לשימוש בקנאביס רפואי
עישון ואידוי:
עישון או אידוי של תפרחות קנאביס או גליליות המכילות תפרחת קנאביס מיובשת וטחונה.
אידוי הקנאביס מתבצע במכשיר אידוי יעודי (ויפורייזר) ע"י חימום הפרח או תמצית הקנאביס לטמפרטורה בה החומרים הפעילים מתאדים (180-240 מעלות) אך לא נשרפים, כלומר לא מתרחשת בעירה. היתרון בצריכה באידוי הינו בריאותי מכיוון שלא שואפים עשן המכיל תוצרי לוואי לא רצויים.

עיכול:
שמן קנאביס רפואי הוא הטיפול המומלץ לילדים, קשישים ומי שאין ביכולתם לאדות או לעשן. את המיצוי יש לצרוך מתחת ללשון ולתת לו להיספג. זמן ההשפעה יתחיל לפי רוב תוך 20-40 דקות ובפרק הזמן הזה חשוב לא לצרוך עוד מהשמן. המיצוי לא מיועד לעישון/אידוי.

מה ההבדל בין סיגריות מגולגלות לתפרחות?

סיגריות מגולגלות מכילות 100% תפרחת גרוסה ונועדו לצרכים של מי שמבקשים לצרוך את הקנאביס הרפואי באמצעות עישון אך מתקשים לגלגל את הקנאביס בעצמם. בשנים האחרונות ישנן שמועות לא מבוססות כי איכות הפרחים בהם משתמשים לצורך הכנת המגולגלות ירודה, דבר שכלל איננו נכון. לצורך הכנת המגולגלות אנו משתמשים אך ורק בפרחים משובחים!

מה יתרונות השימוש בשמן קנאביס רפואי?

השימוש בשמן מזן ייעודי ומינון מדויק מבסס את מעמד הקנאביס הרפואי כתרופה הן מכיוון שהוא נצרך כמו תרופות רגילות כך שקהלים שעישון אינו מתאים להם כגון ילדים או אנשים מבוגרים יכולים להשתמש בו. ובעיקר מכיוון שכך מתאפשר רצף טיפולי של מוצר אחיד ברמתו לאורך כל תקופת הטיפול בניגוד ליכולת ההדירות של תפרחות המשתנה מעת לעת כמו בכל תוצר חקלאי.

איך משתמשים בשמן קנאביס?

השימוש בשמן קנאביס צריך להיעשות בהתאם להוראות המינון שנקבעו ע"י הרוקח. את המיצוי יש לצרוך מתחת ללשון ולתת לו להיספג. זמן ההשפעה יתחיל לפי רוב תוך 20-40 דקות ובפרק הזמן הזה חשוב לא לצרוך עוד מהשמן. המיצוי לא מיועד לעישון/אידוי. חשוב לדעת כי למיצוי יש טעם מריר כתוצאה מהשימוש בשמן זית (השמן הנשא) לצורך הפקת המיצוי.

האם ישנה תופעה של מנת יתר?

לא. במקרה הכי גרוע תחושו לא בנוח, תלכו לישון ותקומו נטולי כל השפעה. חשוב לזכור כי למרות הסיכונים הקיימים בשימוש בקנאביס רפואי, לא תועד אף מקרה מוות אחד בעולם הקשור לשימוש בקנאביס.

מה המינון המומלץ לצריכה?

לכל אחד יש מינון אישי אשר מותאם עבורו בתחילת הטיפול על ידי הרופא המטפל. חשוב להיות קשובים לגוף ולתחושה הכללית במשך הטיפול מכיוון שבשלבים הראשונים של הטיפול מדובר בתהליך של ניסוי וטעייה. לצורך מעקב טיפולי כדאי להיעזר בטבלת תיעוד וצריכה וניתן להתייעץ עם הרוקח. אם מרגישים בחוסר נוחות משמעותי יש לפנות לרופא ולשקול את שינוי המינון.

מה האפקטיביות של השמן לעומת העישון/אידוי?

השימוש באידוי ועישון משפיע על הגוף מהר אך זמן השפעתו יחסית קצר.
השפעתו של השימוש בשמן על הגוף איטית יותר אך זמן ההשפעה ארוך יותר.

היכן כדאי לאחסן את הקנאביס?

יש לשמור את הקנאביס במקום קריר, יבש וחשוך. תפרחת יש לאחסן בכלי אטום.
שמן יש לאחסן במקום קריר וחשוך. מומלץ להוסיף שקית לחות למיכל האחסון.

איך להתמודד עם השפעת הקנאביס הרפואי?

בצריכת קנאביס רפואי מומלץ להתחיל ממינון נמוך ולהגביר  בהדרגה.

ההשפעה מתחילה תוך פרק זמן קצר אם צורכים את הקנאביס בעישון או באידוי. בשמן התחלת ההשפעה תתחיל בין 20 ל-40 דקות לפי רוב. תיתכן תחושת ריחוף קלה במהלך השימוש.
במקרה של תחושות חרדה או לחץ מומלץ לא להיבהל. חשוב לזכור שכל התחושות יחלפו תוך מספר שעות.
במקרה שהמטופל אינו חש בטוב, מומלץ לשכב במקום נוח ולהמתין עד שתחלוף ההשפעה. שינה לפעמים יכולה לעזור. מומלץ על שתיית מים וצריכת מזון, ויטמין סי (לדוגמא מיץ תפוזים) יעזור בהעברת התחושות הפסיכואקטיביות. יש לשקול גם פנייה לגורם המטפל במידת הצורך.

קיימת תקופת הסתגלות פיזית ונפשית לטיפול של כשבועיים. בתחילת השימוש בקנאביס רפואי תיתכן יותר מודעות לתחושת הכאב וזו תופעה נורמלית וחולפת עם המשך הטיפול. מומלץ בכל מקרה להתייעץ עם הרוקח ואולי להחליף את הזן.

מהו מעמדו החוקי של קנאביס בישראל?

על פי סעיף 1 לפקודת הסמים המסוכנים (נוסח חדש), התשל”ג–1973, “סם מסוכן” הוא כל חומר מן המפורטים בתוספת הראשונה. התוספת הראשונה מפרטת כי הקנאביס וכן השרף של הקנאביס הידוע גם בשם חשיש נכללים בהגדרה זו.

החוק מטיל עונשים כבדים על ייצור, החזקה, מסחר והדחת קטינים לשימוש בסם מסוכן. העונש המרבי על ייצור, החזקה, שימוש, העברה או סחר הוא 20 שנות מאסר, והעונש המרבי על הדחת קטין לשימוש בסם הוא 25 שנות מאסר.

סעיפים מסוימים של החוק מקלים על העוברים על החוק למטרת “צריכה עצמית”. כך למשל, החזקה או שימוש בסם נושאים עונש מרבי של 20 שנה, בעוד שהחזקה או שימוש למטרת “צריכה עצמית”, נושאים עונש מרבי של שלוש שנות מאסר. החוק קובע כי מי שהחזיק סם בכמות העולה על זו המוגדרת בתוספת השנייה, מוגדר כמי שהחזיקו שלא למטרת צריכה עצמית.

על מנת להשתמש בקנאביס רפואי יש צורך ברישיון שמנפיק משרד הבריאות, או רופא שהוסמך מטעמו.

כמה מטופלים בקנאביס רפואי בישראל?

כ-112,000 מטופלים מחזיקים ברישיון לקנאביס רפואי נכון למרץ 2022, ביניהם חולי סרטן וחולי כאב, חולי קרוהן / קוליטיס, נפגעי פוסט טראומה, חולי טרשת נפוצה, חולי פרקינסון, איידס, חולים סופניים, סובלים מתסמונת טורט ועוד.

מהו הליך קבלת רישיון ומרשמים לקנאביס רפואי?

שלב א׳: מטופל העונה לאחת מההתוויות שנקבעו ע"י משרד הבריאות רשאי לפנות לרופא המומחה המטפל בו ולבקש רישיון לקנאביס רפואי או שהרופא מציע למטופל שימוש בקנאביס רפואי.

לינק לחוזר היחידה לקנאביס רפואי – רישיונות שימוש (היק״ר)

שלב ב׳: הרופא המומחה שולח המלצה ליק"ר עם מסמכים רפואיים הכוללים סיכום ביקור ל-3 חודשים אחרונים, רשימת תרופות קבועות וטופס הרשמה און ליין שנמצא באתר משרד הבריאות. כמו כן היק"ר מאפשר לרשימה של רופאים מומחים להנפיק רישיון קנאביס רפואי בעצמם. 

שלב ג׳: במידה והבקשה אושרה, היק"ר שולח למטופל רישיון בתוקף ומרשמים בהתאם, לכתובת המייל האלקטרוני שנתן המטופל בזמן הגשת הבקשה. כל מרשם תקף ל-3 שבועות. במידה והמרשם מגיע ישירות אל הרופא (בהתאם להעדפת הרופא), יקבל המטופל את הרישיון והמרשמים ידנית או דרך הדואר האלקטרוני שלו. ניתן לקבל את התרופה בשינוע אך רק בכתובת של הרשיון ורק על ידי המטופל בעצמו.

מתי ואיך לעשות חידוש לרישיון לשימוש בקנאביס?

רצוי לקבוע תור לרופא המומחה כחודש וחצי לפני תאריך תפוגת הרישיון על מנת שהרופא יוכל לשלוח בזמן את המסמכים העדכניים ליק"ר או שיכין את ההנפקה החדשה במידה והוא מוסמך לכך.

איך מוסיפים ייפוי כוח למשיכת הקנאביס?

בזמן ביקור אצל הרופא שמנפיק את הרישיון או שולח המלצה ליק״ר, המטופל מעביר לרופא צילום של תעודת הזהות שלו ושל האדם אותו הוא רוצה למנות כמשנע. כאשר יונפק הרישיון למטופל, יופיע שם המשנע בגוף הרישיון ויכלול את שמו המלא ומספר תעודת הזהות שלו. במסגרת האסדרה החדשה המשנע יכול לגשת לבית מרקחת ולרכוש את הקנאביס הרפואי עבור המטופל ללא צורך בנוכחות המטופל במקום.

חזרה למעלה דילוג לתוכן