עמוד ראשי » קנאביס » טרפנים

טרפנים – החלקיקים הקטנים והחשובים בקנאביס שלא הכרתם

אם קראתם את המאמרים שלנו, אתם ודאי יודעים רבות על הקנאבינואידים והמערכת האנדוקנבינואידית , החומרים הפעילים בקנאביס והשתלבותם במערכת העצבים המיוחדת בגוף שיודעת לקלוט אותם ולתרגם אותם לכל היתרונות שיש לקנאביס. אבל האם ידעתם שיש חלקים נוספים בקנאביס, הנקראים "טרפנים", להם חלק לא פחות חשוב ביצירת התכונות המועילות לנו כל כך של קנאביס, בנוסף לתפקידים נוספים?
במאמר זה נכיר לכם את הטרפנים, היכן הם נוצרים במבנה צמח הקנאביס, מהם התפקידים שלהם, כיצד הם נותנים ערך מוסף לקנאביס ועוזרים לשאר המנגנונים בצמח לעבוד בצורה טובה יותר, ומדוע אתם חייבים להכיר את הטרפנים – כדי להתאים עבורכם את זן הקנאביס המושלם למחלה ממנה אתם סובלים?

מהו תפקיד הטרפנים?

טרפנים הם אותם תרכובות ארומטיות, שהצמח מייצר שמעניקים לו את טעמו וריחו הייחודי.  הם קיימים למעשה בכל פרי, ירק או דבר צומח – גם בעלים, בגזעי עצים תוכלו למצוא אותם, ועוד. הטרפנים משמשים גם כהגנה טבעית של הצמח מפני קרני השמש ומפני מזיקים . בצמח הקנאביס הרפואי נמצאים סוגים רבים של טרפנים, הנוצרים בתוך טריכומות הצמח. הן משמשות למעשה כאבני הבנייה הרפואיות של הצמח, כשהן עוזרות לקנאבינואידים לממש את תפקידם הרפואי החשוב ועוזרות להם להיספג טוב יותר בגוף של המטופלים.
למרות שייתכן שיהיו כמה זנים של קנאביס בעלי אותו הרכב THC ו CBD   עדיין יהיו להם השפעות שונות, ולכל זאת אחראים הטרפנים!! שילובי סוגי הטרפנים השונים וריכוזם בצמח הם אלה שגורמים לקנאביס למיקסום השפעותיו הייחודיות לריחו הייחודי וטעמו בהתאם לזן בו אנחנו משתמשים, לכן לטרפנים חלק חשוב בהתאמת הזן שאנחנו בוחרים עבורנו.

ישנם מספר סוגי טרפנים – ובמאמר זה נספר לכם על ארבעה מתוכם

הפינן, לדוגמא, מריח כמו עצי אורן. מה שהופך את ריחם לרעננים ונעימים. ניתן למצוא את הפינן בעצי אשוח ובעצי אורן כמו כן שמן רוזמרין מכיל פינן.  לפינן תכונות אנטיספטיות,  אנטי דלקתיות. הפינן ידוע ביכולת האגירה שלו בגוף ולכן הוא בעל השפעה מתרחבת על הסמפונות. הפינן עוזר נגד אובדן זיכרון לטווח הקצר ומסייע לטיפול באסטמה. מגביר אנרגיה ומשפר יכולת ריכוז.
סוג נוסף הוא הלינלול – ריחו כשל לבנדר פרחוני מעט חריף. הוא נמצא בפטריות ובשמן לבנדר. גם טרפן זה עוזר לחומרים הקנאבינואידים להיספג בגוף ולבצע את פעולותם, וקיומו בזן הקנאביס הנמצא בשימוש עוזר להשרות שינה אצל המטופל, מרגיע ובעל יכולת לעזור לטיפול בחרדות . ללינלול תכונות כמשכך כאבים כמו גם כאב כרוני וגם נחקרת כעת היכולת שלו לטיפול בסרטן.
הטרפן הנפוץ ביותר שנמצא במרבית שני הקנאביס הוא המירסין. ריחו דומה לריח ציפורן. המירסין עוזר לקנאבינואיד המפורסם מכולם, THC, להיספג בגוף ולהפיץ את תכונותיו הרפואיות. ניתן למצוא מירסין גם במנגו, בטימין ובלמון גראס. הוא ידוע כטרפן בעל השפעה מרגיעה בועל תכונות אנטי דלקתיות, אנטי בקטריאליות ומשככות כאבים .
עוד סוג של טרפן הוא הלימונין – יש לו תכונות אנטי בקטריאליות ואנטי זיהומיות, המתפקדות כמעין "חומר משמר" לקנאביס – הן עוזרות לקנאביס להישאר טרי ואיכותי לזמן ארוך יותר, ומגדילות את הזמן בו ניתן להשתמש בצמח. בנוסף לכך, ממש כמו שמו, ללימונין טעם וריח לימוניים, כך שאם לצמח הקנאביס שלכם יש ריח לימוני – עכשיו אתם יודעים מה מקורו.

הקשר בין טרפנים לקנאבינואידים – "אפקט הפמליה"

לא רק טעם וריח נותנים הטרפנים לקנאביס שלנו, אלא גם עוזרים לשאר המנגנונים שלו לתפקד טוב יותר! הטרפנים מופצים מחוץ לצמח גם הם במהלך תהליך צריכת הצמח (בעישון, הפיכה לשמן, אידוי ובכל שאר דרכי ההפצה המוכרות), ומתלווים אל החומרים הפעילים בקנאביס עליהם דיברנו רבות במאמרים קודמים, הקנאבינואידים. כאשר הטרפנים מתלווים לקנאבינואידים הם מאיצים את העברת הקנאבינואידים בזרם הדם שלנו ועוזרים להם להוציא טוב יותר את תכונותיהם החוצה, ואף במפגש הכימי בין הטרפנים לקנאבינואידים נוספות סגולות נוספות לצמח שעוזרות לו להגיב טוב יותר.
החוקרים קוראים לתופעה זו "אפקט הפמליה", משום שהטרפנים מתלווים לקנאבינואידים, עוזרים להם ומוציאים מהם את הטוב ביותר, כדי להביא לצמיחה, לשפר את איכות הקנאביס ולהביא לכם, הצרכנים, את תכונות הקנאביס הטובות ביותר.

כיצד הטרפנים משפיעים עלינו?

אז אחרי שהבנו מהם הטרפנים, עכשיו הגיע הזמן להבין מדוע הם כל כך חשובים עבורנו. החוקרים בעולם המדעי היום עוסקים ב"כיוונון" צמח הקנאביס על מנת להתאים אותו באופן מוחלט לדרישות המטופלים. בשל כך, התפתחה תעשייה מדעית שלמה שמטרתה לבצע מחקרים כמו כן הכלאות בזני קנאביס על מנת להשיג תוצאות רבות ומגוונות – להגדיל את "זמן המדף" , למקסם את התכונות הרפואיות ועוד.
אם בעבר החוקרים היו עושים זאת באמצעות משחק בכמה פרמטרים של זני הצמח – כמות הקנאבינואידים והאחוז הפעיל שלהם (כלומר, אחוזי THC או CBD שונים, בין אם הם גבוהים או נמוכים), כיום ניתן לעשות זאת גם באמצעות משחק בין סוגי טרפנים שונים במינונים שונים, והכלאות אחרות בין סוגי קנאביס שונים. החוקרים גם מאמינים שבעתיד נוכל להבין באיזה זן קנאביס מדובר רק באמצעות ריחו – מה שמראה את חשיבותם של הטרפנים בבחירת זן הקנאביס.
מידע זה חשוב מאוד עבורכם, המשתמשים בקנאביס רפואי – בזכות מידע זה אתם יכולים לשפר את התאמת הקנאביס הרפואי בו אתם מטופלים עבורכם. בפעם הבאה שאתם בוחרים קנאביס רפואי, נסו להתייעץ עם החברה, הרוקח או המטפל שלכם על סוג הטרפנים ומינונם, באופן שיכול להיטיב עם בריאותכם.

חזרה למעלה דילוג לתוכן