איך הקנאביס נקלט בגופנו? הכירו את המערכת האנדוקנבינואידית
הידעתם שיש מערכת עצבית בגוף שלנו שאנחנו יודעים עליה מעט מאוד? זוהי המערכת האנדוקנבינואידית, המייצרת שינויים פלאיים לגוף שלנו באמצעות חשיפה לקנאבינואידים, הנמצאים בצמח הקנאביס ובמוצרים נוספים. אז מה המדע יודע עד כה על המערכת המופלאה הזו, ואיך אנחנו יכולים להשתמש במערכת האנדוקנבינואידית על מנת לשפר את בריאותנו ולנצח מחלות קשות? הכל במאמר הבא
בעידן בו אנחנו נמצאים, נדמה כי אנחנו נמצאים בשיא ההתפתחות הטכנולוגית והאינטלקטואלית האנושית: הרפואה מאריכה את תוחלת חיי האדם בשנים ארוכות, התעופה לוקחת אותנו ברחבי העולם תמורת סכומים זעומים, והמכוניות האוטונומיות כבר עוד מעט משתלטות על הכבישים.
אז אם חשבתם שהעולם מתקדם מספיק כבר עכשיו, קבלו את העובדה הבאה – יש המון דברים שאנחנו לא יודעים על עצמנו – על גוף האדם של כל אחד מאיתנו. ולמעשה, אחת המערכות הסודיות ביותר, שהמחקר הרפואי כמעט ולא יודע עליהן כלום, היא המערכת האנדוקנבינואידית.
המחקר במערכת האנדוקנבינואידית החל רק בשנות ה-60 של המאה הקודמת, וזאת באדיבות פרופסור רפאל משולם הישראלי, שהחל לחקור אז את המערכת המרתקת הזו. ואם השם הזה נשמע לכם מוכר מאיפשהו, אז כן – המערכת הזו קשורה לצמח קנאביס, אבל ממש לא רק.
אז מהי בכלל המערכת האנדוקנבינואידית? כיצד היא מתפקדת בגופנו? ואיך הידיעה אודות המערכת הזו יכולה לשנות את חיינו? על כך ועוד במאמר שלפניכם.
מהי המערכת האנדוקנבינואידית?
המערכת האנדוקנבינואידית היא מערכת עצבים נוספת הקיימת בגופם של יונקים רבים, אך היא נמצאת בגודל משמעותי גם אצל בני האדם. זו מערכת שמתפרסת בכל האיברים החיוניים בגוף האדם, ולמרות שהמחקר במערכת זו נמצא עדיין בחיתוליו – המחקרים הנוכחיים מייחסים לו את השמירה על מצב גוף תקין ומאוזן, ואף חשיבות מסוימת בתהליכים פנימיים קריטיים בגוף.
הקנאבינואידים הם למעשה החומרים הפעילים בצמח הקנאביס. דוגמאות לשני קנאבינואידים מוכרים הם ה-THC וה-CBD. עם זאת, ישנם אלפי קנאבינואידים נוספים, גם כאלה שעדיין לא נחקרו והמדע לא זיהה אותם. הקנאבינואידים נמצאים לא רק בצמח הקנאביס, אלא גם בחלב אם ובצמחים נוספים. לכל קנאבינואיד וריכוזו השפעה שונה ותפקידים שונים בהשפעה על הגוף שלנו, ולכן כשאנחנו בוחרים טיפול באמצעות קנאביס רפואי אנחנו צריכים לשים לב טוב לקנאבינואידים אותם אנחנו צריכים לקבל ולריכוזם.
דבר נוסף שהתגלה במחקר הרפואי הוא האנאנדמיד – קנבינואיד שנמצא בגופנו ויודע לייצר בעצמו קנאבינואידים בגוף שלנו, ובכך לעזור לנו להתמודד עם שלל הבעיות אותן תוכלו לראות בהמשך המאמר.
המערכת האנדוקנבינואידית פועלת בצורה פשוטה – לאורך מערכת העצבים האנדוקנבינואידית פזורים קולטנים רגישים, וברגע שהם מזהים קנאבינואיד, את החומר הפעיל בקנאביס לדוגמא – הם מגיבים. כל קנאבינואיד הנמצא בקרבת או על איבר מסוים מגיב באופן שונה, ועל כן סוגי קנאביס שונים משפיעים באופן שונה על תופעות שונות ועל בני אדם שונים. הטיפול בקנאביס הוא אינדיבידואלי מאוד, ולכן צריך להשתמש בו בחוכמה ובזהירות, תוך קבלת ייעוץ אישי ובדיקות מקיפות.
איך השימוש בקנאביס משפיע על גופנו?
גם כאן הרופאים עדיין חלוקים ומודים שהמחקר לא מספיק נרחב כדי להגיע לתוצאות משמעותיות. אבל הנה מה שאנחנו יודעים עד כה, וזה לא מעט – הקולטנים במערכת העצבים האנדוקנבינואידית שלנו מחולקים לשני חלקים, CB1 ו-CB2, כשהראשון מגיב טוב יותר לקנאבינואידים המוכרים לנו, THC ו-CBD, והשני מגיב טוב יותר לקנאבינואיד CBN. למרות זאת, יש חוקרים הטוענים כי כל הקנאבינואידים מגיבים לשני סוגי הקולטנים. כנראה שנאלץ להמתין עוד כמה שנים למחקר רפואי חדש שייתן לנו תשובות טובות מאלו.
במוח שלנו יש מגוון רחב של קנאבינואידים, המצויים בחלקים נרחבים וחשובים של המוח, ועל כן פעולותיו באזור זה רבות וחשובות. צריכת קנאבינואידים שומרת על תאי המוח, מונעת תהליכי הזקנות, מאיצה חידוש תאים אפורים ומונעת ומחלות קשות כמו אלצהיימר. פעולות אלו מבוצעות בעיקר בחשיפה לקנאבינואידים THC ו-CBD, המצויים באופן נרחב בצמח הקנאביס הניתן לצריכה ברישיון גם בישראל.
ריכוז קולטני הקנאבינואידים במוח גם משפיע בצורה ניכרת על הטיפול בדיכאונות ובחרדות, בכך שהוא שומר על ויסות הורמונלי תקין. ויסות כזה שאינו תקין יכול לגרום ללחץ נפשי, לחרדה ולתסמיני דיכאון נפשיים. בזכות תהליך זה, הקנאביס מהווה תרופה ופתרון טוב כל כך לסובלי פוסט טראומה ומתמודדי נפש אחרים ונוספים.
תרומה נוספת שיש לריכוז הקנאבינואידים הגבוה במוח הוא מניעת התכווצויות שרירים והתקפי עוויתות – קליטת הקנאבינואידים מביאה לוויסות תקין של מערכת הממסר החשמלית של הגוף, ובכך עוזרת לנו למנוע התקפי עוויתות קשים – כפי שניתן לראות במחלות כמו פרקינסון, אפילפסיה ומחלות נוספות.
ברשת קיימים סרטונים רבים של ילדים הסובלים מהתקפים, שמצבם משתפר באופן כמעט מיידי לאחר נטילת שמן הקנאביס. כאן ניתן לראות את ההסבר להשפעה קסומה זו – הקנאביס פשוט שומר על איזון הורמונלי וויסות תקין של המערכות, ובכך מונע מילדים אלו התקפים קשים, ועוזר להם לחיות את חייהם.
תופעה נוספת וחשובה בה מועיל לנו הקנאביס הוא שיכוך הכאבים. רבים מהסובלים מכאבים ממחלות קשות מאוד, כמו סרטן או פיברומיאלגיה, משתמשים בקנאביס על מנת לשכך את הכאבים. ההסבר הרפואי לכך הוא שברגע שהקנאבינואידים נפגשים עם קולטני המערכת האנדוקנבינואידית, הם מביאים גם לטשטוש של מערכת קולטני הכאב בגופנו ועוזרת לגוף לאלחש כאבים נוספים.
גם בעיות שינה מטופלות באמצעות קנאביס – השינה שלנו נקבעת באמצעות ויסותים של שני הורמונים בגוף – סרוטונין ומלטונין. הקנאביס דואג לווסת אותם בצורה תקינה ואף יותר מכך – באופן כזה המשפר את תהליכי השינה הטבעיים ואף מונע את מחלת האינסומניה – שגורמת למיליונים ברחבי העולם לאבד שעות שינה יקרות, ולעיתים גם לילות שלמים.
חוץ מהמוח – איך עוד משפיעה המערכת האנדוקנבינואידית?
לשילוב המנצח בין המערכת האנדוקנבינואידית לקנאבינואידים, הנמצאים כחומר הפעיל בצמח הקנאביס, יש גם השפעה מצוינת על מערכת העיכול – היא מגבירה את התיאבון (את זה רבים יודעים) ומסייעת לתהליכי עיכול חשובים, וזאת באמצעות ויסות הורמונלי תקין של מערכת העיכול, כך שפעילות הוושט, המעיים והקיבה תתבצע בצורה תקינה ו"כמו שהטבע התכוון".
מהצד השני, גם דיכוי תיאבון יכול להתבצע באמצעות קנאביס, לאלו הסובלים מהשמנה. שימוש בצמח קנאביס בעל נוכחות גבוהה של הקנאבינואיד THCV עוזר לבצע ויסות הפוך של החיידקים במערכת העיכול, הגורם לתחושת שובע מוגברת ומפחית את הצורך בפירוק מזון. מי אמר נוסחה מעולה לדיאטה ולא קיבל?
כאן לא נגמרת רשימת המחלות שהקנאביס יכול למנוע – המפגש של הקנאבינואידים, או ליתר דיוק הקנאבינואיד CBD, עם המערכת האנדוקנבינואידית יכול להביא גם להשמדה של בקטריות המעוררות דלקות, מה שיכול להביא לעזרה ואף למניעה של מחלות מעיים דלקתיות, כמו קוליטיס וקרוהן. משום כך הקנאביס הרפואי פופולארי כל כך בטיפול בזוג מחלות אלה.
המפגש של הקנאבינואידים עם המערכת האנדוקנבינואידית יכול להביא גם לעידוד סידן מוגבר ולעזרה בהיחלשות עצמות עקב בריחת סידן ובמחלות הקשורות לכך, הנגרמות במקרים רבים בקשישים, ואף במלחמה בתאים סרטניים – כפי שהוצג במחקרים רבים, הקנאבינואידים נכנסים אל התאים הסרטניים ומשמידים אותם, בעוד שהם אינם מחוללים שום שינוי בתאים שאינם סרטניים. זהו דבר מהפכני, משום שהטיפול כיום בסרטן הוא באמצעות כימותרפיה ההורגת כל תא שעומד בדרכה, גם תאים שאינם סרטניים. טיפול זה יכול להציל חיי אדם.